Wednesday, April 25, 2012

SPRM 2 Kali Siasat Tuduhan Yang Sama

بِسْــــمِ اﷲِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


KOTA BHARU: Lebih setahun lalu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Kelantan menyiasat mengenai dakwaan berlaku penyelewengan membabitkan Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB).

Namun tiada kes yang ditemui dan tidak dikemukakan untuk pendakwaan di mahkamah. Sebaliknya kelmarin SPRM dari Putrajaya pula datang bagi menyiasat isu yang hampir serupa.


Di sini timbul tanda tanya kehadiran pegawai SPRM dari Putrajaya mungkinkah ada kaitan dengan orang politik, selepas tiada kes ditemui SPRM Kelantan.

Pengurus Besar AKSB, Ir Mohamad Hanapi Mahmud berkata, isu yang disiasat pegawai SPRM dari Putrajaya hampir sama dengan apa yang dilakukan SPRM Kelantan sebelum ini.

“Tidak ada banyak beza kes-kes yang disiasat mereka. Hanya berulang isu yang hampir sama sahaja. Bagaimanapun kita tetap memberi kerjasama penuh kepada mereka,” katanya di sini.

Sebuah akhbar hari ini melaporkan SPRM Putrajaya memulakan siasatan dakwaan berlaku penyelewengan dalam AKSB yang mengurus bekalan air di Kelantan.

Laporan akhbar terbabit menyebut siasatan dibuat ekoran menerima laporan daripada Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK) kononnya berlaku salah urus tadbir AKSB.

Hanapi berkata, beberapa isu yang ditimbul NGO Umno terbabit sudah dijawab beberapa kali termasuk kononnya AKSB mengalami kerugian RM130 juta dalam projek air tidak berhasil (NRW).

Sedangkan katanya, projek berkenaan hanya dijangka siap pada Ogos hadapan selepas memulakan kajian pada awal 2008.

“Lagi pun kontraktor yang melaksanakan kajian itu dipilih sendiri Kementerian Kewangan selepas senarai kontraktor yang layak dikemukakan AKSB.

“Jadi kita pun hairan bagaimana boleh dikatakan projek itu mengalami kerugian besar sedangkan ia belum siap sepenuhnya,” ujarnya.

Menurutnya juga syarikat yang dipilih kementerian turut membekalkan meter digital (smart reader) sebanyak 43,000 buah selepas dilulus Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) bagi menggantikan meter lama yang tidak lagi dapat berfungsi dengan baik.

Bagaimanapun katanya, sebahagian meter baru yang dibekalkan juga didapati bermasalah dan mengikut perjanjian pihak kontraktor yang bertanggungjawab perlu menanggung kosnya.

“Jadi kita pun hairan bagaimanapun ada pihak mendakwa AKSB mengalami kerugian berkali ganda,” tambahnya.

Begitu juga penggunaan bahan kimia PAC3 yang juga dilulus SPAN bagi menggantikan tawas. Biar pun agak mahal, namun ia boleh menjimatkan kos operasi dalam jangka masa panjang.

Mengenai dakwaan pembinaan loji di Pintu Geng melibatkan kos tinggi, Hanapi berkata, ia dibuat secara tender terbuka menggunakan dana sebahagian pinjaman yang dilulus Kementerian Kewangan.

Katanya, projek berkenaan dimulakan pada awal 2010 dan dijangka siap sepenuhnya pada Febuari 2013 melibatkan kos RM52 juta.

MB beri SPRM laluan

Mengulas isu sama Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, kerajaan negeri memberi laluan SPRM untuk menyiasat berhubung dakwaan penyelewengan dalam AKSB.

“Saya juga mencadangkan bukan hanya syarikat air di Kelantan sahaja perlu disiasat, bahkan di negeri lain yang diperintah BN juga perlu dilakukan,” katanya selepas majlis pelancaran tabung pembinaan Masjid Al-Ihsan Maahad Pengajian Islam, di sini hari ini.

Kata beliau sekiranya SPRM menyiasat semua laporan rasuah di seluruh negara dan bukan hanya di negeri Pakatan Rakyat sahaja, ia membuktikan mereka bertugas mengikut kehendak Islam dan bukannya kepentingan dunia semata-mata. Harakahdaily 

Komen Penulis:- Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK) tak perlu guna nama rakyat Kelantan untuk mendesak Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk letak jawatan sebagai Menteri Besar Kelantan kerana NGO tersebut sebenarnya bukan mewakili suara majoriti rakyat Kelantan.

MTRK sebenarnya ditubuhkan atas kepentingan politik Umno. Jadi mengaku sajalah, desakan MTRK adalah desakan Umno yang takut dengan kewibawaan Tuan Guru sebagai seorang pemimpin negeri yang berwibawa. 

Penulis dan majoriti rakyat Negeri Kelantan Darul Naim dengan ini menegaskan bahawa kami tetap mahukan agar Tuan Guru Nik Abdul Aziz agar terus kekal menerajui Kelantan dan kami meminta agar Tuan Guru tidak melayan kerenah bodoh kuncu-kuncu Umno yang sudah ketandusan isu untuk menjatuhkan Kerajaan PAS Kelantan di bawah pentadbiran Tuan Guru.

Kami juga tetap akan menyokong pentadbiran Tuan Guru dan kami akan berdiri kukuh di belakang Tuan Guru. Dan kami tidak akan membiarkan sama sekali Tuan Guru dicerca dan dihina. Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...