Monday, February 13, 2012

Tempat-Tempat Bersejarah Di Kelantan

بِسْــــمِ اﷲِ  الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
 
 • Gelanggang Seni
Dalam mengejar erti pembangunan kerajaan Kelantan juga tidak pernah mengabaikan seni warisan budaya rakyat negeri ini. Sehubungan dengan itu, Gelanggang Seni yang terletak di Jalan Sultan Mahmud iaitu kira-kira 2 km dari pusat bandar Kota Bharu diwujudkan.
Pusat ini sentiasa menjadi daya tarikan kepada para pelancong dan kepada anak-anak Kelantan yang cintakan seni warisan bangsa untuk berkampung dan mempersembahkan persembahan masing-masing. Antara persembahan yang masih digemari dan kerap diadakan ialah dikir barat, Rebana Ubi, permainan gasing, dan wau bulan. Persembahan ini diadakan pada hari Rabu setiap minggu secara bergilir-gilir.

Zon Sejarah

 • Masjid kampung Laut (Lokasi : Nilam Puri)
Menurut cerita lisan tradisi, berabad-abad dahulu, para mubaligh belayar ke sepanjang kepulauan Melayu untuk menyebarkan agama Islam. Pada tahun 1730-an, sekumpulan mubaligh melalui pantai Timur Semenanjung Malaysia dalam perjalanan mereka ke Pattani di Thailand Selatan ke Jawa di Indonesia. Malangnya perahu mereka bocor dan mengalami kesulitan. Para mubaligh dalam perahu itu bersumpah bahawa kalau mereka dibawa ke pantai dengan selamat, mereka akan membina sebuah masjid dengan serta merta untuk memperingati peristiwa itu. Doa mereka dikabulkan, dan para mubaligh mendarat di Kampung Laut, Tumpat.


 • Makam Raja Abdullah (Lokasi : Jalan Makam Raja Abdullah)
Dalam tahun 1671 baginda Raja Abdullah telah mangkat. Baginda dikatakan mati ditikam oleh isteri baginda Tuan Puteri Saadong dengan penyucuk sanggul dalam satu pergaduhan di Kota Mahligai. Pergaduhan ini berpunca daripada sikap marah Tuan Puteri Saadong terhadap suaminya Raja Abdullah yang tidak setia terhadap janji.


 • Bank Kerapu (Lokasi : Padang Merdeka, Kota Bharu)
Bank Kerapu yang kini menjadi Bangunan Memorial Peringatan Perang Dunia II.
Bank Kerapu adalah merupakan sebuah bangunan bersejarah yang terletak di sebelah hilir Padang Merdeka, Kota Bharu, Kelantan. Pada tahun 1912, bangunan ini siap dibina dan mula digunakan sebagai bank oleh "The Mercatile Bank of India Ltd". Bangunan ini merupakan bank pertama yang dibuka di Kelantan.
Sejarah:-
Bank Kerapu dibina di atas sebidang tanah milik seorang ketua tempatan yang bernama Nik Yusoff bin Nik Abdul Majid. Bangunan ini juga merupakan sebuah binaan bangunan pertama di Kelantan yang menggunakan batu. Masyarakat tempatan Kelantan lebih mengenali bangunan ini sebagai bangunan Bank Kerapu kerana sebahagian daripada permukaan bangunaan ini disimen dengan menggunakan batu-bata kecil yang menyebabkan permukaannya tidak rata dan menggerutu.
Semasa Perang Dunia ke-II, pasukan polis rahsia Jepun telah menggunakan bangunan ini sebagai ibu pejabat mereka. Bangunan ini juga dijadikan penjara, tempat siasatan, tempat penderaaan dan lain-lain aktiviti keganasan mereka. Apabila Jepun menyerah kalah dan Inggeris kembali memerintah negeri ini, bangunan ini digunakan semula sebagai bank.
Pada tahun 1977, nama bank tersebut bertukar kepada "The Hong kong & Shanghai Banking Corporation", dan pada 1981 bangunan ini dijadikan pula sebagai Balai Seni Lukis dan Kraftangan Kelantan. Mulai tahun 1992, bangunan ini digunakan sebagai Memorial Perang Dunia Ke II di Kelantan.
Bank Kerapu kini:-
Bermula pada tahun 1992, bangunan ini digunakan sebagai memorial peringatan Perang Dunia II yang mana pendaratan tentera bermula di Tanah Melayu. Bangunan ini memiliki dan mempamerkan lebih daripada 1,000 bahan pameran yang berkaitan dengan peperangan yang terdiri dari gambar-gambar, artikel dan artifak. Pameran lain termasuk foto Sultan Ismail Petra sebagai Kolonel Kehormat Rejimen Artileri DiRaja Malaysia, sejarah hubungan Kelantan-Thai sebelum kemerdekaan Tanah Melayu, dan kehidupan rakyat Britisih di Kelantan sebelum dan selepas perang. Basikal yang pernah digunakan oleh tentera Jepun semasa memasuki bandar Kota Bharu juga dipamerkan di sini.


 • Tokong Mek Temple (Lokasi : Kampung Cina)
Tokong Buddha dikenali sebagai Tokong Mek Temple yang terletak di Kampung Cina, Jalan Pantai Cahaya Bulan. Tokong Mek Temple adalah antara tokong yang tertua di Asia. Telah dibina pada tahun 1787 dan menjadi kebanggaan penganut Buddha di Kampung Cina, Kelantan malah di Asia. Tokong ini telah mencecah usia 220 tahun.


 • Masjid Muhammadi Kota Bharu (Lokasi : Kota Bharu)
Masjid Muhammadi merupakan masjid yang terkenal di Malaysia secara amnya, dan secara khususnya di Kelantan. Ia merupakan Masjid Negeri dan terletak di Kota Bharu. Nama Masjid Muhammadi diambil sempena nama Sultan Muhammad ke-IV yang sangat berjasa kepada Negeri Kelantan. Ia juga dipanggil sebagai "Masjid Besar" di kalangan sesetengah rakyat Kelantan.


 • Royal Muzium / Istana Batu
Batu Istana (Brick / Istana Batu) telah dibina pada tahun 1939 semasa pemerintahan Sultan Ismail. Ia menempatkan Muzium Diraja dan sebelum ini digunakan sebagai tempat untuk perkahwinan diraja dan sebagai sebuah rumah tetamu untuk melawat royalti.
Muzium Diraja kini berkhidmat sebagai repositori untuk sejarah keluarga diraja Kelantan dan memaparkan pakaian, gambar, perak, perabot dan barangan istana Sultan bekas. Masa buka 8.30 pagi hingga jam 4.45 petang setiap hari kecuali hari Jumaat.


 • Kampung Kraftangan & Muzium Kraf
Manakala Muzium Kraf menempatkan banyak contoh yang baik akan ketukangan Kelantan, Kampung Kraftangan bersebelahan memberikan pelawat peluang untuk melihat betapa kraf ini telah dibuat. Demonstrasi sulaman tradisional, songket tenunan, batik, perak kerja dan ukiran kayu yang dijalankan oleh para seniman. Produk mereka juga dalam jualan di pusat itu. • Istana Susmana Besar
Dibina oleh Sultan Muhammad II pada tahun 1840, Istana Balai Besar merupakan bekas kediaman Sultan lampau. Walau bagaimanapun, ia kini digunakan semata-mata sebagai tempat untuk majlis rasmi negeri. Istana menawarkan dewan penonton yang besar, bilik takhta dan koleksi yang baik dari pakaian diraja.


 • Istana Jahar
Dibina pada tahun 1887 oleh Sultan Mohamad II untuk cucu, Kundur Long, Istana Jahar telah berubah menjadi sebuah muzium yang memaparkan warisan budaya Kelantan. Gambar-gambar dan pelbagai artifak membuktikan kepada warisan budaya yang kaya Kelantan. Bangunan itu sendiri adalah disalut dengan ukiran kayu rumit, berkhidmat sebagai contoh ketukangan denda tukang tempatan.


 • Muzium Islam
Muzium Islam mengesan sejarah Islam di Kelantan. Pameran termasuk Kesenian Islam dan Kraf dan gambar-gambar beberapa barangan peribadi Nabi Muhammad dan tapak-tapak bersejarah Islam. Muzium itu mencerminkan bukan sahaja kepentingan Islam di Kelantan tetapi juga kedudukan negeri itu sebagai pusat pengajian Islam.


 • Muzium Negeri
Muzium Negeri yang terletak di sepanjang Jalan Hospital menggabungkan Balai Seni Lukis Negeri. Bangunan itu sendiri telah digunakan sebagai pejabat tanah dari zaman penjajahan sehingga tahun 1990 apabila pengubahsuaian telah dijalankan untuk menukarkan ke dalam muzium. Muzium mendokumenkan seni, kraf dan tradisi muzik Kelantan. Paparan seramik menjadi saksi kepada perdagangan awal dengan China dan artifak dari tapak arkeologi tempatan menyediakan bukti kewujudan usia pra-sejarah di Kelantan.

Tempat-tempat lain
Tempat-tempat menarik di Kota Bharu termasuk Merdeka (Independence) Square, pejabat-pejabat Kerajaan Negeri dan rumah rakit di sepanjang tebing sungai.

Sutan Ismail Petra Arch adalah mercu tanda yang indah di Kota Bharu. Padang Merdeka atau Dataran Merdeka merupakan satu mercu tanda sejarah. Terletak di dalam Perang Dunia I peringatan yang memberi penghormatan kepada wira perang jatuh. Ia juga merupakan tapak di mana badan Tok Janggut, seorang nasionalis yang paling terkenal di negara ini, telah digantung. Asalnya nama Padang Bank, ia telah ditukar nama Padang Merdeka (Independence Square) selepas kemerdekaan negara pada tahun 1957.

1 comment:

M.R Danial said...

Posting yang menarik.
Isya Allah akan ke Kelantan bila ada kesempatan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...