Saturday, November 12, 2011

Fakta-Fakta Menarik Tentang Darah

بِسْــــمِ اﷲِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


1. Manusia dicipta oleh Allah SWT dari setitis air mani lalu membentuk menjadi segumpal darah dan seterusnya sehinggalah menjadi makhluk yang sempurna. Firman Allah SWT yang bermaksud: "Kemudian air mani itu Kami jadikan segumpal darah, lalu segumpal darah itu Kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu Kami bungkus dengan daging. Kemudian Kami jadikan dia makhluk yang (berbentuk) lain. Maka Maha Sucilah Allah pencipta yang paling baik." (Surah Al-Mu'minun; 14)


2.  Ketika dilahirkan, hanya ada kira-kira secawan darah sahaja dalam tubuh kita.

3.  Darah membentuk 7% daripada berat badan manusia.


4.  Sel darah merah membekalkan oksigen manakala sel darah putih pula mencari, menyerang dan membunuh segala organisma pembawa penyakit yang masuk ke dalam tubuh, terutamanya bakteria. Nanah sebenarnya berasal daripada sel neutrofil (yang membentuk 65-75% daripada darah putih) yang mati selepas membunuh kuman.

5.  Satu pain darah yang anda dermakan cukup untuk menyelamatkan tiga nyawa lain.

6.  Susu lembu dicampur darah adalah salah satu makanan kesukaan masyarakat Masai di Afrika.

7.  Orang Moche (Peru), Scythia (Greek) dan nomad di Rusia meminum darah musuh pertama yang mereka bunuh dalam peperangan sebagai lambang keberanian dan kegagahan.

8.  Terdapat juga manusia yang mempunyai perangai pelik iaitu suka menghisap darah dari luka seorang manusia lain.

9.  Dianggarkan terdapat 4.7 hingga 6.6 liter darah dalam tubuh lelaki manakala perempuan, 3.8 hingga 5.7 liter.

10. Pada 1928, William Harvey (1578 - 1657) dari Universiti Cambridge telah diisytiharkan sebagai manusia pertama yang mengetahui tentang peredaran darah di dalam tubuh manusia. Namun sebenarnya ketika itu ramai saintis Eropah yang telahpun mengetahui bahawa saintis Islam bernama Ibnu Nafis Ali bin Abi al-Hazamal-Quraisy telah menulis  tentang perkara tersebut 300 tahun lebih awal daripada Harvey.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...