Tuesday, November 8, 2011

54 Tahun Merdeka Masih Terpaksa Berkongsi Tanah Perkuburan Dengan Bukan Islam

بِسْــــمِ اﷲِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

BELURAN, 8 Nov: “Penghujung hidup yang menyusahkan”. Mungkin itulah ungkapan yang paling sesuai dengan penduduk Islam, Pekan Telupid, Sabah yang tidak mempunyai tanah perkuburan untuk mengebumikan jenazah ahli keluarga mereka yang meninggal dunia.

Seorang penduduk, Mustary Mustamin melahirkan rasa kecewanya dengan sikap pihak yang bertanggungjawab kerana langsung tidak prihatin terhadap keperluan umat Islam di sini.

Menurutnya, masalah itu pernah disuarakan kepada Ahli Parlimen Beluran, Ronald Kiandee yang juga speaker Dewan Rakyat, namun sehingga kini tiada sebarang tindakan.

“Kita rasa sedih berganda bila ada kematian ahli keluarga. Kami tidak tahu kepada siapa hendak mengadu setelah begitu lama umat Islam Telupid tanpa tanah perkuburan,” katanya dengan nada kesal.

Beliau bagaimanapun berterima kasih kepada penduduk bukan Islam yang sehingga kini masih memberi laluan untuk jenazah orang Islam dikebumikan di tapak tanah perkuburan mereka yang bukan Islam.

“Apa pun, saya berterima kasih kepada penduduk bukan Islam di Telupid yang kerap membantu kami dengan mengizinkan jenazah umat Islam dikebumikan di tanah mereka, tetapi sampai bila kami terpaksa menagih ihsan mereka?” tambahnya lagi.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...